У 2015 році компанія Apple впровадила в OS X El Capitan (10.11) новий механізм захисту даних від шкідливого ПЗ, що отримав назву System Integrity Protection (також відома як SIP або rootless).

Навіщо відключати SIP


Наприклад, Ви хочете знизити версію iTunes після чергового оновлення або просто видалити одну з програм Apple: Safari, iTunes, Photo, але все це встановлені програми і видалити їх ви не зможете. Але якщо вимкнути SIP, то така можливість у вас з'явиться.
Також деякі «проліковані» програми вимагають відключення SIP для повноцінної роботи всіх функцій через особливості реалізації активації.
На жаль, з виходом macOS 11 Big Sur Apple переглянула принципи безпеки своєї операційної системи. Тепер користувачі не мають прав на зміну папки «Система», доступне лише читання, вимкнення SIP нічого не змінює. Також, вона перемістила всі свої встановлені програми в цю папку, крім браузера Safari.

Інструкція (вимкнення SIP)


Відключити SIP із самої macOS неможливо, інакше втрачається весь сенс захисту. Тому потрібно завантажитися в режим Відновлення (Recovery mode) та виконати певні команди у терміналі.
1. Запустіть Mac у режимі відновлення macOS. 
Intel: Перезавантажте комп'ютер. Як тільки екран почорніє, натисніть та утримуйте клавіші Cmd+R до появи на екрані логотипу Apple. Після завантаження ви потрапите в режим відновлення.
Apple Silicon: Утримуйте кнопку живлення вимкненого Мак (секунд 10). Потім перейдіть до «Options». Можливо, знадобиться пароль адміністратора.
Якщо у вас просто завантажилася macOS, ймовірно, ви занадто пізно затиснули комбінацію клавіш, або занадто рано їх відпустили. Перезавантажте комп'ютер і спробуйте ще раз.
sip-2-image
2. Запустіть Terminal із меню Utilities: 
sip-3-image
3. Виконайте команду  csrutil disable та натисніть Enter.
Додамо, що не кожна пропатчена програма вимагає повного відключення SIP.
Команда  csrutil enable --without fs відключить його тільки для файлової системи, не торкаючись Kernel Extensions і не втручаючись у роботу NVRAM.
sip-4-image
4. Перезавантажте Mac. 
Іноді вимкнення SIP може призвести до циклічного завантаження Mac у режим Recovery замість звичайного режиму. Щоб вирішити цю проблему, утримуйте клавішу ⌥Option (Alt), щоб завантажити режим вибору дисків під час наступного перезавантаження. Далі виберіть диск із системою та клацніть по ньому мишкою або натисніть Enter
sip-5-image

Додатково


Не обов'язково відключати SIP назавжди. Перевернувши необхідні махінації (запустивши потрібну програму), ви можете перейти в Режим відновлення (повторно) та включити захист Мак командою csrutil enable
Щоб перевірити статус SIP, використовуйте команду csrutil status
Термінал відобразить: увімкнена (enabled) або відключена (disabled).
Доступно у звичайному режимі та у режимі відновлення.
Докладніше про SIP можна прочитати на  wikipedia.org або support.apple.com або developer.apple.com.

Оцініть статтю

Голосів: 6